Visoka delegacija UN-a u posjeti Pedagoškom fakultetu

 

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću, jedna je od visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini koja u fokusu ima poučavanje miru, stabilnosti i tolerancije. U tom smislu, od početka migrantske krize u BiH, Pedagoški fakultet je realizirao niz projekata s ciljem razvijanja empatije i razbijanja stereotipa o drugom i drugačijem.

Posljednji projekat “United Through Cultures” realiziran je prošle godine u saradnji sa udruženjem Ujedinjene žene, a pod pokroviteljstvom Internacionalne organizacije za migracije  (IOM). Tim povodom, Pedagoški fakultet danas je posjetila visoka delegacija Ujedinjenih nacija, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini te Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i koordinatorica za Zapadni Balkan. Pored dekanice Pedagoškog fakulteta prof. dr. Vildane Pečenković, delegaciju su dočekali prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Edin Dupanović, predsjednica udruženja Ujedinjene žene i profesorica sa Tehničkog fakulteta prof. dr. Jasna Hamzabegović, voditeljica Odsjeka za bosanski jezik i književnost i koordinatorica projekta prof. dr. Amira Dervišević,  doc. dr. Mersina Mujagić, učesnica na projektu i Almedin Ćatić student Odsjeka za engleski jezik i književnost, također učesnik projekta.

Sudionici razgovora izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom a na Pedagoškom fakultetu su posebno ponosni jer su prepoznati kao kvalitetan partner, spreman da odgovori na izazove savremenih svjetskih trendova.