Njemački jezik i književnost

“Studij njemačkog jezika i književnosti je nastavničkog usmjerenja i obrazuje studente za odgojno-obrazovni rad u nastavi njemačkog jezika dvetogodišnjeg osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. Pored ove osnovne djelatnosti za koju se studenti obrazuju, u toku studija se stiču i osnove za rad na usmenom i pismenom prevođenju a time i mogućnost rada kao prevodilac za njemački jezik. Završeni studenti lako nalaze zaposlenje u struci a trenutna situacija izazvana korona virusom je pokazala da i u ovakvim okolnostima profesori njemačkog jezika i književnosti bez problema nastavljaju obavljati svoj posao.  Smatramo da je to još jedan dobar razlog  zašto studirati njemački jezik i književnost.
Niste baš sigurni? Imate pitanja? Javite nam se slobodno na e-mail adresu gorana.dedic@unbi.ba

 

Njemački jezik te vodi u svijet Evropske zajednice, nudi ti mogućnost rada u osnovnim i srednjim školama, na kursevima njemačkog jezika, u njemačkim/austrijskim firmama koje imaju svoja sjedišta u BiH (Meggle, Austrotherm, Raiffeisenbank, call-centrima, osiguranjima itd.). Želiš čitati svjetski poznata djela autora njemačkog govornog područja kao što su Goethe, Schiller, Grass i dr. u originalu?

Na našem Odsjeku nastavu izvodi pet stalno uposlenih nastavnika i asistenata i više spoljnih saradnika iz BiH, Hrvatske i Austrije. Svi stručni predmeti se izvode na njemačkom jeziku u moderno opremljenoj multimedijalnoj učionici. Kao naš student/-ica možeš uz punu stipendiju biti sudionik ekskurzija i seminara za studente koji se redovno organiziraju (Austrija: Graz, Neumarkt, Leibnitz) kao i seminara koje organizira Goethe Institut Sarajevo i Bosansko-hercegovačko udruženje nastavnika njemačkog jezika.

Wir sprechen Deutsch gerne!