Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu su obilježili i studenti Pedagoškog fakulteta u Bihaću sa učenicima IIa razreda iz OŠ „Harmani I“ i skrenuli pažnju javnosti da je za pristupačno društvo potrebno međusobno povezivanje – posebno sa svima koji za posljedicu trpe isključivanje na osnovu teškoća koje nisu birali. Budući nastavnici i djeca su imali priliku osjetiti efekte pedagoških metoda, te kao novi prijatelji sve prisutne podsjetili na neke od osnovnih ljudskih vrijednosti poput prijateljstva.

Istakli su:

  • da je za upoznavanje nekoga koga smo označili kao „drugačijeg“ potrebna samo želja; svi možemo funkcionisati kao puzzle na način „da se držimo za ruke; da ponudimo zagrljaj.“
  • „neko stanje, bolest ili bilo koja teškoća koju neko ima“ nije razlog isključivanja. Svojim rođenjem ne biramo teškoće na koje nailazimo i iste ne smiju biti razlog međusobnog odbacivanja.

Za kraj susreta predstavljena je zajednička Knjiga prijateljstva koja je nastala međusobnim upoznavanjem, a koju možete pogledati u galeriji slika ili u odjeljenju IIa.

Učešće su uzeli: učenici IIa, studenti prve i treće godine Pedagoškog fakulteta, docentica Šejla Bjelopoljak, asistentica Arijana Midžić i učiteljica Rasema Delić uz podršku menadžmenta i nastavnog osoblja fakulteta.

Leave a Reply