Edin Liđan, MA predstavljao Univerzitet u Bihaću i Bosnu i Hercegovinu na Heidelberg laureate forumu u Njemačkoj

Edin Liđan, MA sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, prvi je mladi matematičar i istraživač koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na prestižnoj međunarodnoj konferenciji Heidelberg laureate forum, održanoj od 22 – 27. 9. 2019. godine u njemačkom gradu Heidelbergu.

 HLF (https://www.heidelberg-laureate-forum.org/about-us.html) mrežna je konferencija na kojoj već nekoliko godina 200 pomno odabranih mladih istraživača matematike i računarskih nauka provodi sedam dana u interakciji sa laureatima matematičkih i informatičkih disciplina: dobitnicima Fildsove medalje, Abelove nagrade, ACM A.M. Turingove nagrade, ACM nagrade u računarstvu, nagrade Nevanlinna…

Svaku uspješno popunjenu i podnesenu prijavu pregledaju najmanje tri međunarodna recenzenta koja ocjenjuju prijave. Recenzenti dolaze sa svih strana svijeta, tako da mogu tačno procijeniti prijave iz široke raznolikosti disciplina i institucija. Poziva se najboljih 100 u svakoj disciplini od kojih opet samo 30 ima priliku predstaviti svoje radove i istraživanja u okviru poster prezentacija.

Među 30 najboljih, ove godine se našao i Edin Liđan, MA, viši asistent sa Pedagoškog Univerziteta u Bihaću, koji je ovom prilikom predstavio dio istraživanja iz svoje doktorske disertacije na temu Topological Characteristics of Tilings on Surfaces with Polyominoes (Topološke karakteristike popločavanja površi sa poliominima). Izlaganje v.ass. Liđana možete pogledati na službenom linku HLF-a

od 42 minute (https://www.youtube.com/watch?v=izG0HDSIgR8). Nakon izlaganja nove rezultate do kojih je došao kolega Liđan je predstavljao, objašnjavao i izlagao u narednih 90 minuta svim učesnicima HLF-a.

Inače, HLF je pokrenula njemačka zaklada Klausa Tschira Stiftunga (KTS), koja promovira prirodne nauke, matematiku i računarske nauke. Inspirisan idejom pružanja sjajnim mladim umovima mogućnosti interakcije sa svojim naučnim uzorima, fizičar i suosnivač SAP-a, Klaus Tschira (1940–2015) postavio je temelje postojanja Foruma, a što se pokazalo kao motivacija mladim naučnicima da budu što bolji u oblasti prirodnih nauka te dobiju priliku učestvovanja na ovom prestižnom forumu.

 

[ngg src=”galleries” ids=”34″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]