Doprinos naučnoj misli profesorica i asistentica Univerziteta u Bihaću 2018 – 2023.

Povodom Međunarodnog dana žena u Bihaću je u Gradskoj galeriji održana promocija publikacija i udžbenika koje potpisuju zaposlenice Univerziteta u Bihaću pod nazivom „Doprinos naučnoj misli profesorica i asistentica Univerziteta u Bihaću. Promocija knjiga objavljenih od 2018. do 2023. godine“.

Sa sedam organizacionih jedinica Univerziteta u Bihaću, predstavljeno je oko 40 izdanja, univerzitetskih udžbenika, monografija, knjiga i zbornika radova.

Riječ je o prvoj promociji ove vrste kojom se nastojalo ukazati na naučna dostignuća i doprinos zaposlenica Univerziteta a koje često ostaje u akademskim okvirima i nije dostupno široj javnosti. Obraćajući se prisutnima na početku promocije, prof. dr. Amela Čolić, prorektorica za naučno-istraživački rad istaknula je da promocija predstavlja želju i opredjeljenost za razvijanje kulture podrške i uvažavanja i prilika da se sjetimo svih žena koje su nas na našem profesionalnom putu oblikovale i bile inspiracija, jednako kao i što i mi želimo da budemo inspiracija generacijama koje dolaze. Pored Univerziteta, doprinos u organizaciji promocije dali su Gradska galerija Bihać i Samostalni sindikat visokog obrazovanja i znanosti kantonalni odbor Unsko-sanskog kantona.