Uspjeh studenta Pedagoškog fakulteta

Na konkursu za najbolju priču na području Federacije Bosne i Hercegovine kojega svake godine raspisuje Fondacija “Bošnjaci” iz Sarajeva, ove godine glavnu nagradu, tj. prvo mjesto jednoglasnom odlukom stručnog žirija, odnijela je priča Medina Islamovića, studenta IV godine Odsjeka za bosanski jezik i književnost. 

 

Priča “Svaki narod ima svoju obećanu zemlju” tematski i motivski uronjena je u trenutnu svakodnevnicu, kako onih koji traže “novu obećanu zemlju” tako i onih koji ih prate na tom putu. Težina puta od tačke A do tačke B olakšana je vjerom kako onom doslovnom, tako i onom hipotetičkom pri čemu je okosnica stavljena na porodicu koja, u izgubljenom globaliziranom svijetu, još jedino ima smisao. Razrušeni dom iz kojeg se nije mogao ponijeti niti ruksak jedina je slika koju protagonisti nose iz zavičaja, ali i neutaživa, iskonska želja da se vrati tamo gdje se pripada.

Iako su ove vrste priča po prirodi fikcionalne, one jače govore o činjenicama nego slike koje svakodnevno gledamo, iznad kojih trenutak zastanemo, a onda se vratimo iluzijama kako smo mi ipak u nekom boljem položaju od onih koji traže “dom”.

 

Više o konkursu, kao i samoj priči možete čitati na sljedećem linku: http://fondbosnjaci.co.ba/ba/news/rezultati-natjecaja-za-najbolji-literarni-rad-o-temi-svaki-narod-ima-svoju-obecanu-zemlju/254 a našem studentu čestitamo i želimo puno uspjeha i u budućim “bitkama” s perom u ruci.