Održana promocija knjige “Nasilje kao generativna sila: identitet, nacionalizam i sjećanje u jednoj balkanskoj zajednici” autora Maxa Bergholza

 

Uz prisustvo velikog broja gostiju u sali Muzeja AVNOJ-a u petak, 17. 5. 2019. održana je promocija knjige profesora Maxa Bergholza Nasilje kao generativna sila: identitet, nacionalizam i sjećanje u jednoj balkanskoj zajednici. Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću je bila izuzetna čast biti jedan od organizatora promocije ove izuzetno vrijedne knjige koju su nam pored autora predstavili i naši mladi sugrađani i historičari Jasna Pašić i Dino Dupanović.

Knjiga Nasilje kao generativna sila rezultat je desetogodišnjeg istraživanja autora u arhivima na području bivše Jugoslavije, ali i nebrojenih sati provedenih u potrazi i prikupljanju usmenih svjedočanstava i posrednih sjećanja na događaje opisane u knjizi. Kroz dubinski istražen i detaljno opisan niz događaja na području Kulen Vakufa i okoline tokom četrdesetih godina prošlog stoljeća, te usporedbom sa sličnim dešavanjima u svijetu, autor čitaoce pokušava uvesti u pitanja od globalnog značaja: šta izaziva nasilje među zajednicama i kako takvo nasilje među komšijama utječe na njihove identitete i odnose?

Važnost ove knjige ogleda se, između ostalog, u sveobuhvatnom i temeljitom prikazu i analizi uzroka i posljedica dešavanja četrdesetih godina prošlog stoljeća na području Kulen Vakufa i okoline te time predstavlja model istraživanja u kojem se izbjegava jednostrano sagledavanje i tumačenje historijskih događaja. Ona svojim sadržajem potiče i na preispitivanje dosadašnjih pretpostavki o odnosima između etniciteta, nacionalizma i nasilja tokom Drugog svjetskog rata, ali i kasnije.

Knjiga se može čitati kroz prizmu različitih naučnih područja koja, pored historije, uključuju i antropologiju, psihologiju, sociologiju… O tome svjedoče brojni prikazi objavljeni kako na južnoslavenskom prostoru, tako i u svijetu.

Djelo Nasilje kao generativna sila možemo preporučiti ne samo našim studentima historije, nego i svim čitaocima koje interesuje ova tematika.

Ovim putem želimo se zahvaliti autoru što je odvojio vrijeme da knjigu predstavi čitaocima Bihaća i Unsko-sanskog kantona i suorganizatorima događaja: Muzeju USK i Udruženju historičara Veritas historiae.

Također želimo se zahvaliti i izdavaču što je knjigu učinio dostupnom u Bihaću na dan promocije.

Knjiga profesora Maxa Bergholza Nasilje kao generativna sila: identitet, nacionalizam i sjećanje u jednoj balkanskoj zajednici već se nalazi u Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bihać te biblioteci Pedagoškog fakulteta i dostupna je čitaocima.

 Djelić atmosfere sa promocije možete pogledati u prilogu.