Obilježen Svjetski dan engleskog jezika

Ujedinjene nacije proglasile su 23. april Svjetskim danom engleskog jezika – na datum koji se tradicionalno smatra rođendanom i godišnjicom smrti Williama Shakespearea.

Odsjek za engleski jezik i književnost Univerziteta u Bihaću obilježio je ovaj dan događajem o karijerama u oblasti engleskog jezika. Predavači su bili stručnjaci u oblasti engleskog jezika sa međunarodnim iskustvom u nastavi jezika, prevođenju, medijima i komunikaciji.

Stručnjaci iz SAD-a, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke i Turske, kao i srednjoškolci i studenti, okupili su se kako bi podijelili svoja iskustva o mogućnostima zapošljavanja nakon završenog studija engleskog jezika.

Imajući u vidu da sve više ljudi širom svijeta (1,75 milijardi prema podacima British Council-a) govori engleski jezik, zaključci su bili da su po završenom studiju engleskog jezika mladim ljudima na raspolaganju mogućnosti zaposlenja u različitim disciplinama – od nastave jezika i prevođenja, preko novinarstva i odnosa s javnošću, do pisanja web sadržaja i turizma.