Kulturna manifestacija Ulicom Bišća

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću i ove godine je uzeo učešće na, već tradicionalnoj, 20. Manifestaciji Ulicom Bišća.

U subotu, 4. novembra u prostorijama Univerzitetske biblioteke održat će se Književni dijalog kroz predstavljanje opusa dvostruko nagrađivane pjesnikinje Naide Mujkić.

O trenutnoj književno-kulturnoj sceni, problemima pisanja, pojavi mnoštva trivijalnih tekstova te kako iskristalizirati vrijednosti s pjesnikinjom razgovor će voditi Šeherzada Džafić. U drugome dijelu predstavit će se književni opus ove pjesnikinje (OscilacijeLjubavni šarti mogulaŠafran, Dok sam padala u travu). Dijalog će moderirati Almira Džanić.

 

Pozivaju se nastavnici i studenti Univerziteta u Bihaću da svojim prisutvom uzmu učešće u ovome dijalogu kao i da upoznaju, sada već raznovrsan pjesnički opus Naide Mujkić.

__________________

Naida Mujkić, rođena je 1984. godine u Doboju. Dobitnica je nagrade “Mak Dizdar” na književnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu. Dobitnica je i stipendije za rezidencijalni program za umjetnike Museumsquartiera u Beču, 2016. godine. Njene pjesme su se pojavile na različitim mjestima u svijetu, u časopisima kao što su LichtungenInternational TimesPoezijaIzraz, PoemCafeQuaterflyRazlika/Differance. Uvrštena je u antologije novije bh. poezije, kao i u antologiju namlađe generacije pjesnika i pjesnikinja Balkana. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici u zvanju višeg asistenta drži vježbe iz književnosti. Članica je PEN Centra BiH, kao i Global Poet Networka.