Donacija turske vojne misije u BiH Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću od prošle je sedmice bogatiji za opremu vrijednu oko 40.000,00 KM koju je ovoj visokoškolskoj instituciji donirala turska vojna misija u BiH.

Riječ je o pet tehnološki najsavremenijih aparata koji su u mogućnosti pratiti kretanja čovjeka različite starosne dobi, a koja će pomoći nastavnom osoblju Fakulteta u njihovom naučnom i nastavnom radu, posebno zaposlenicima Odsjeka za tjelesni odgoj i sport, jer će oprema biti smještena u budućem institutu za kineziološka istraživanja.

Voditelj projekta, prof.dr. Nijaz Skender istakao je da uz novu aparaturu, institut raspolaže sa „zlatnim standardom“ u oblasti kinezioloških nauka.

Obraćajući se prisutnima, predstavnik turske vojne misije u BiH Tayfun Celik je istakao da je zadatak misije između ostalog pomaganje civilnom sektoru i da je ovo prvi put da misija provodi projekte sa jednom visokoškolskom institucijom.

O saradnji sa univerzitetima u Turskoj govorila je i dekanica Pedagoškog fakulteta doc.dr. Vildana Pečenković, naglašavajući da Pedagoški fakultet svake godine ima po nekoliko studenata na razmjeni iz ove prijateljske zemlje te da njihova pozitivna iskustva pomažu i ostalim stranim studentima da se odluče jedan dio svog školovanja provesti na studijskom boravku u BiH.