Delegacija Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu u posjeti Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću

pfb-unbi-31

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću bio je početkom ove sedmice domaćin delegaciji Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. U ponedjeljak, 31.10.2016. godine delegacija se sastala sa v.d. dekanom Pedagoškog fakulteta doc.dr. Vildanom Pečenković te voditeljicom Odsjeka za bosanski jezik i književnost dr.sc. Amirom Dervišević, van.prof.

Između ostalog razgovaralo se o potpisivanju protokola o saradnji koji podrazumijeva zajedničko učešće u projektima te uspostavljanje saradnje u oblasti naučnog proučavanja i promoviranja značaja bosanskoga jezika. U prilog uspješnosti buduće saradnje govori činjenica da je Odsjek za bosanski jezik i književnost od ove godine bogatiji za dva doktora nauka iz oblasti jezika. Dr.sc. Almira Džanić i dr.sc. Belkisa Dolić, te magistrica Samra Hrnjica uspješno udovoljavaju zahtjevima nastavnog ali i naučno-istraživačkog rada, preuzimajući teret proučavanja, njegovanja i širenja značaja o važnosti bosanskoga jezika.

Direktor Instituta, doc.dr. Alen Kalajdžija, održao je i predavanje studentima Odsjeka za bosanski jezik ali i ostalim zainteresiranim studentima na temu Jezik bosanske alhamijado literature. U popodnevnim satima, u Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci održana je promocija izdanja Instituta za jezik. Povod je promocija Zbornika radova s Drugog simpozija o bosanskom jeziku, koji je održan u Sarajevu 12. i 13. marta prošle godine. Sjećajući se Prvog simpozija o bosanskom jeziku, održanog u Bihaću 7. i 8. septembra 1998. godine, kao presudnoga i prvoga naučnog skupa o bosanskome jeziku nakon vraćanja u upotrebu njegovoga imena, direktor Instituta, doc.dr. Alen Kalajdžija, istakao je da je  posve očekivano da se u Bihaću održi i promocija radova s Drugog simpozija te drugih važnih izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Promotori su bili stručni saradnici u Institutu mr.sc. Aida Kršo, mr.sc. Jasmin Hodžić, Hadžem Hajdarević, a časopis Književni jezik promovirala je ispred Odsjeka za bosanski jezik Pedagoškog fakulteta doc. dr. Almira Džanić.