KONKURS / NATJEČAJ za upis studenata u I (prvu) godinu I (prvog) ciklusa studija na fakultete Univerziteta u Bihaću u akademskoj 2022/2023. godini (II upisni rok)

UNSKO-SANSKI KANTON
UNIVERZITET U BIHAĆU

Na osnovu člana 71. Zakona o visokom obrazovanju – prečišćeni tekst („Sl. glasnik USK“, br: 24/17, 15/20, 24/21) i Odluka Vlade Unsko-sanskog kantona, broj: 03-017-4737/2022 od 24.6.2022. i broj: 03-017-4864/2022 od 28.7.2022. godine, Univerzitet u Bihaću objavljuje

KONKURS / NATJEČAJ
za upis studenata u I (prvu) godinu I (prvog) ciklusa studija na fakultete Univerziteta u Bihaću u akademskoj 2022/2023. godini

Upis studenata u I (prvu) godinu I (prvog) ciklusa studija:
Konkurs/Natječaj za upis studenata u I godinu I ciklusa studija u akademskoj 2022/2023. godini traje od 29. 8.2022. do 12.9.2022. godine.

OPĆE ODREDBE

U prvu godinu studija u akademskoj 2022/2023. godini kandidati se upisuju u skladu sa planom upisa studenata.

Pravo učešća na Konkursu/Natječaju imaju državljani BiH, strani državljani i lica bez državljanstva sa završenom odgovarajućom srednjom školom u četverogodišnjem trajanju u BiH , kao i kandidati koji su srednju školu završili izvan Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim propisima.

Prijem i upis studenata u I godinu studija provodi posebna komisija koju imenuje nadležni organ Fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Izbor kandidata vršit će se na osnovu Odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda prijema kandidata za upis studenata u I godinu studija na Univerzitetu u Bihaću kao i pojedinačnih kriterija Fakulteta Univerziteta u Bihaću za vrednovanje ocjena iz predmeta relevantnih za odgovarajući studij.

Preliminarna lista kandidata objavit će se najkasnije do 14.9.2022. godine.

Na preliminarnu listu, kandidati imaju pravo prigovora u roku od dva dana od dana objave iste o kojoj je vijeće organizacione jedinice obavezno donijeti odluku.

Nakon isteka žalbenog roka organizaciona jedinica objavljuje konačnu rang listu, 19.9.2022. godine. Odluka Vijeća je konačna.

Fakulteti Univerziteta u Bihaću će na svojim oglasnim pločama i web stranicama dati potpune informacije o mjestu i vremenu predavanja dokumenata na Konkurs/Natječaj.
Za prijavu na Konkurs/Natječaj za upis u I godinu studija kandidat je dužan predati sljedeća dokumenta:

  • Prijava na Konkurs;
  • Originalne svjedodžbe/ovjerene fotokopije o završenim razredima srednje škole završene u BiH u četverogodišnjem trajanju, odnosno odgovarajuća nostrificirana dokumenta/potvrda za kandidate koji srednju školu nisu završili u BiH;
  • Originalnu diplomu/ovjerenu fotokopiju o završenoj srednjoj školi;
  • Izvod iz matične knjige rođenih;
  • Uvjerenje o državljanstvu;
  • Druge dokumente relevantne za utvrđivanje broja bodova po kriterijima.
  • Uplatnicu od 20 KM – Primjerak uplatnice.

Kandidati se mogu prijaviti na dva fakulteta/studijska programa na Univerzitetu u Bihaću. Original dokumenti se predaju na fakultet/studijski program primarnog izbora, a ovjerena fotokopija dokumenata na fakultet/studijski program alternativnog izbora. Po završetku Konkursne procedure nakon objavljivanja rang-liste kandidata, primljeni kandidat se na izabrani fakultet Univerziteta u Bihaću, upisuje sa original dokumentima.

Prijave podnesene poslije utvrđenog roka, kao i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

Pravo učešća na Konkursu/Natječaju u drugom prijavnom roku imaju svi kandidati koji se nisu prijavili u prvom prijavnom roku, a ispunjavaju uslove konkursa.
Odluka o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda prijema kandidata za upis u I (prvu) godinu I (prvog) ciklusa studija, objavit će se na web stranici fakulteta.
Prijem studenata vrši se u skladu sa Odlukama Vlade USK-a, broj: 03-017-4737/2022 od 24.6.2022. i broj: 03-017-4864/2022 od 28.7.2022. godine a prema utvrđenom broju i strukturi kako slijedi:

Upis studenata u I (prvu) godinu I (prvog) ciklusa studija u akademskoj 2022/2023. godini izvršit će se kako slijedi (drugi prijavni rok):

OdsjekSmjerRedovni
Bosanski jezik i književnost Bosanski jezik s književnošću i historija10
Engleski jezik i književnost5
Predškolski odgoj10
Tjelesni odgoj i sport9
UKUPNO34

U upisne kvote ne ulaze vanredni i redovni samofinansirajući studenti. Univerzitet može upisati neograničen broj vanrednih i redovnih samofinansirajućih studenata.

Upis primljenih kandidata će se obaviti u septembru/rujnu tekuće godine, a detaljne informacije o mjestu i vremenu predaje dokumenata za upis, kao i druge bitne informacije, bit će objavljene na oglasnim pločama fakulteta Univerziteta u Bihaću.
Prijave na konkurs za I ciklus studija, sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju se na slijedeće adrese:

– Pedagoški fakultet, ul. Luke Marjanovića bb, 77 000 Bihać, Telefon: 037 229 880 i 229 850

Ovaj Konkurs/Natječaj, kao i konačni rezultati prijema, objavit će se i na web stranici Fakulteta/Univerziteta u Bihaću.

Napomena: Dokumentacija dostavljena u ovjerenoj kopiji neće se vraćati kandidatima.