Čitanjem otvaramo sv(oj)a vrata!

Online predavanja povodom Svjetskog dana knjige

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava Odjsek za bosanski jezik i književnost Pedagoškog fakulteta održao je predavanja za učenike četvrtih razreda srednjih škola.
Kroz prezntaciju “Umijeće čitanja, pisanja i govora” učenici su imali priliku saznati o povijesti i historiji čitanja, počevši od najstarije glinene ploče koja pokazuje starog Sumera kako sina podučava čitanju (a ne upotrebi mača, što je kasnija praksa), preko historijskih datuma značajnih za čitanje (poput rođenja i smrti poznatih pisaca) pa do najnovijieg digitalnog doba kada su knjiga i književnost uspjele održati i produbiti svoj značaj.
Kroz razgovor o kulturi čitanja, dotaklo se i pet kanona retorike za čiju je uspješnu realizaciju (kada je u pitanju i pisanje i govor) najzaslužniji proces čitanja.

Pedagoški fakultet se ovim putem zahvaljuje direktoru Gimnazije Cazin, profesoru Enesu Škrgiću, profesorici Đuli Liđan-Ožegović, potom direktorici Srednje medicinske škole Bihać, profesorici Aidi Alijagić, kao i profesoricama Refiki Dedić i Senadi Murtić (Ćoralić).

Kako se u dva dana prezentacija nije mogla održati u svim školama, najava novih je za 6. i 7. maj, a ovo je ujedno poziv da nam se pridruže škole s kojima nismo uspjeli dogovoriti.

Svi zaintersirani mogu se javiti na mail adresu Fakulteta: pfb@unbi.ba, kao i na adresu predavača,
prof.dr.Šeherzade Džafić: seherzada.dzafic@unbi.ba.

Čitanjem otvaramo sv(oj)a vrata!

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću