Branislav Crnogorac odlikovan japanskim ‘Ordenom izlazećeg sunca’

Vlada Japana objavila je listu stranih dobitnika Jesenskih carskih odlikovanja za 2020. godinu, a među ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja nalazi se i istaknuti bosanskohercegovački sportski radnik Branislav Crnogorac, predsjednik Judo saveza Bosne i Hercegovine i selektor reprezentacije BiH.

Crnogorac je odlikovan “Ordenom izlazećeg sunca, zlatnih i srebrenih zraka”.

Kako je saopšteno iz Ambasade Japana u BiH, Crnogorac je odlikovan za promociju juda u Bosni i Hercegovini i doprinos prijateljskim odnosima između Japana i Bosne i Hercegovine.

-‘Orden izlazećeg sunca, zlatnih i srebrenih zraka’ dodjeljuje se prof. dr. Crnogorcu za njegov doprinos pri širenju znanja o sportskoj disciplini judo kao jednom obliku tradicionalne japanske kulture ljudima u Bosni i Hercegovini, za njegovo zalaganje pri odgoju i podršci mnogim mladim sportistima i budućim liderima u toj disciplini, te za njegov neumoran rad pri promociji judo sporta u Bosni i Hercegovini organizovanjem brojnih takmičenja i međunarodnog i lokalnog karaktera, od kojih je mnoge sam započeo. Sve navedene aktivnosti imale su i rezultat poboljšanja prijateljskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine kroz sportski duh i prijateljsko nadmetanje – navodi se u saopštenju.