Prezentacija Instituta za kineziologiju

institut logoDana 16. 2. 2016. godine, u prostorijama Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću,  izvršena je prezentacija  Instituta  za kineziologiju.

Teorijskom dijelu prezentacije prisustvovao je veliki broj sportskih radnika sa Unsko – sanskog kantona, menadžmenta Univerziteta, te profesora i asistenata Pedagoškog fakulteta. Uvodu riječ iznio je dekan Pedagoškog fakulteta, prof. dr. Nijaz Skender, ističući da Institut za dijagnostiku i kineziološka istraživanja raspolaže savremenom opremom vodećih proizvođača iz oblasti proizvodnje instrumentarija za kineziologiju.

Prezentaciju je svojim prisustvom i obraćanjem uveličao i prof. dr. Goran Sporiš, jedan od eminentnih stručnjaka iz područja kinezioloških istraživanja u svijetu. U svome kratkom izlaganju, prof. Sporiš je predstavio mogućnsti koje se pružaju stvaljanjem u funkciju ovako opremljenog Instituta, ističući da područje kineziologije, osim na polju edukacije i sporta, ima, u posljednje vrijeme, sve veći značaj u rekreaciji, a posebno na polju tjelesne aktivnosti povezane sa zdravljem, pa potreba za naučno educiranim stručnjacima raste. Također je apelirao svim prisutnim posjetiocima da iskoriste mogućnosti koje pruža ovaj savremeno opremljeni Institut.

Nakon prezentacije, prisutni su posjetili prostorije Instituta gdje su profesori i asistenti Odsjeka za tjelesni odgoj i sport pri Pedagoškom fakultetu, praktično demonstrirali mogućnosti pojednih aparata. Prilikom demonstracije korištena je aparatura za izokinetičku dijagnostiku, Bod Pod (procjena mase i kompozicije tijela), Force Plates (platforme za mjerenje sile donjih ekstremiteta), senzori za mjerenje brzine i druga aparatura.

Današnjom prezentacijom pokazano je da Institut za kineziološka istraživanja, kao dio univerzitetske zajednice, ima  jasno definiran istraživački profil koji karakterizira naučna izvrsnost i međunarodna prepoznatljivost.

Leave a Reply