Poziv za prijavu u Ceepus program razmjene

11201_ceepus_program_razmjene_studenata_i_profesora_srednje_i_jugoistocne_europeObaviještavaju se svi zainteresirani studenti i osoblje Univerziteta u Bihaću da do 30. oktobra 2014. godine mogu prijaviti učešće u  Centralnoevropskom programu razmjene za univerzitetske studije CEEPUS III za ljetni semester akademske 2014/2015. godine.

Glavni cilj aktuelnog CEEPUS III programa je povezivanje naučno istraživačkih oblasti, te razvoj akademske saradnje kroz kreiranje univerzitetskih mreža koje će, između ostalog, raditi na zajedničkim programima i sticanju prava na zajedničke diplome.

CEEPUS je usmjeren ka izgradnji oblasti evropskog visokog obrazovanja i upotrebi regionalne akademske mobilnosti kao strateškog programa za implementaciju Bolonjskih ciljeva.

Zemlje koje učestvuju u CEEPUS programu razmjene su Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Kosovo i Moldavija.

CEEPUS razmjena odvija se u unutar mreža osim tzv. Freemover razmjene. Univerziteti tj. fakulteti koji žele učestvovati u Programu razmjene moraju to učiniti unutar mreža. Univerzitet u Bihaću trenutno je uključen u jednu mrežu razmjene čiji je koordinator Univerzitet u Gracu. Naziv mreže je “Slavenska filologija i njeni kulturni konteksti” namijenjena za studente društvenih nauka.

Pored postojeće mreže, studenti  i osoblje Univerziteta u Bihaću imaju pravo učešća u CEEPUS programu kao tzv. Freemovers, što znači da mogu aplicirati za stipendiju na jednom od univerziteta koji učestvuju u CEEPUS programu, bez obzira na postojanje mreže. U tom slučaju studenti apliciraju samostalno i nezavisno od matičnog univerziteta.

Uslov za apliciranje za Freemover stipendiju je posjedovanje dva dokumenta, koje je potrebno priložiti u elektronsku aplikaciju:

a)      Dva pisma preporuke – potpisuju profesori i ovjerava matični fakultet, u njemu su ukratko objašnjeni razlozi preporuke za studiranje u inostranstvu kako bi se obezbijedilo priznavanje;

b)    Pismo o prihvatanju – izdaje i ovjerava visokoškolska ustanova domaćin. Pismo o prihvatanju je podijeljeno u dva dijela. Prvi dio potpisuje odgovorana osoba koja odobrava izuzeće od plaćanja školarine, a drugi dio potpisuje osoba koja će imati ulogu supervizora u toku perioda studiranja.

Sve informacije dostupne su na internet stranici www.ceepus.info, a zainteresirani studenti mogu se javiti i u rektorat Univerziteta u Bihaću radnim danima od 8 do 16 sati.

Dodatne informacije dostupne su kod:

Branka Avdibegović
Ministarstvo civilnih poslova BiH / Sektor za obrazovanje/
Odsjek za EU integracije i međunarodnu saradnju
Trg BiH 3, 71000 Sarajevo
www.ceepus.info; www.mcp.gov.ba
e-mail: Branka.Avdibegovic@mcp.gov.baceepusbih@mcp.gov.ba
tel/phone: +387 33 492 607
fax : +387 33 492 62