Obavijest o stipendijama i ljetnim školama

jauwLogo100

Japanska Asocijacija univerzitetski obrazovanih žena objavila je poziv za dodjelu međunarodnih stipendija u 2014. godini. Program je namjenjen ženama iz različitih oblasti koje žele studirati i raditi istraživanja na master i doktorskom nivou, a stipendije se dodjeljuju za period od 6 mjeseci (od septembra 2014. d0 2015. godine). Krajnji rok za prijavu je 31. mart 2014. godine, a svi detalji dostupni su na internet stranici www.jauw.org/english/e_fellowship.

 

Matsumae_International_Foundation

Matsumae International Foundation iz Japana obajvila je program stipendiranja za 2015. godinu u trajanju od 6 mjeseci. Istraživački programi stipendiranja je predviđen prvenstveno za oblast prirodnih nauka, medicine i inžinjerstva a kandidati moraju imati doktorat i biti mlađi od 49 godina. Rok za dostavu aplikacija je 31. august 2014. godine, a detalji su dostupni na internet stranici www.mars.dti.ne.jp/mif.

 

Ghent University logo

Univerzitet u Gentu (Belgija) i Univerzitet u Novom Sadu provode Erasmus Mundus projekat pod nazivom Basileus V, koji predstavlja projekat mobilnosti za Zapadni Balkan i EU. Studenti i osoblje koji su završili neki od univerziteta na Zapadnom Balkanu mogu se prijaviti za master, doktorske, postdoktorske studije ili mobilnost osoblja. Primljeni kandidati moći će studirati na nekom od 10 europskih univerziteta, među kojima je Univerzitet u Gentu, Univerzitet u Ljubljani, Lund Univerzitet i drugi. Svi detalji dostupni su na internet stranici www.basileus.ugent.be a krajnji rok za prijave je 2. februar 2014. godine.

 

bibwww_logo_bib_350x67

Karl Franzens Univerzitet u Gracu objavio je poziv za prijavu na međunarodnu ljetnu školu Seggau 2014 – Transformacija i promjene: Europa i šire, koja će se održati 29. juna 2014. godine u Seggau dvorcu u Austriji. Ova ljetna škola osmišljena je za studente različitih disciplina koji su zainteresirani da prošire svoje znanje o Europi i međunarodnim odnosima. Za učešće  u ljetnoj školi će se dodjeljivati i stipendije, a detaljnije informacije dostupne su na internet stranici http://international.uni-graz.at/en/gusegg/