European Youth Summit Sarajevo

EFAsquareEuropean Youth Summit: 100 for the Next 100 in the Danube Region  Future. Together. Europe.

Europa je, baš kao i prije 100 godina, ponovo na raskršću. A Sarajevo će ovoga Juna, baš kao prije čitavog stoljeća, još jednom biti u centru pažnje svjetske javnosti. Ovaj put razlog tome bit će znatno ugodnijeg karaktera.

European Youth Summit simbolično nazvan “100 for the Next 100 in the Danube Region” održat će se u Sarajevu u periodu 04-08.06.2014. godine. Događaj će na jednom mjestu okupiti 100 mladih lidera iz zemalja dunavskog podneblja i jugoistočne Europe.

Učesnici Samita će imati priliku prodiskutovati o izazovima pred kojim se danas europa i zemlje regiona nalaze, kako međusobno, tako i sa ključnim donosiocima odluka iz političkog i civilnog društva, te predstavnicima akademske zajednice. Drugi aspekt Samita su radionice na kojima će im biti pružena prilika za sticanje praktičnih znanja i vještina iz širokog spektra oblasti.

Organizatori događaja su pridružene članice mreže Europskog Foruma Alpbach iz regiona – mladi, obrazovani i sposobni entuzijasti otvorenih umova iz Hrvatske (Klub Alpbach Hrvatska), Srbije (Klub Alpbach Beograd), Crne Gore (Inicijativna Grupa Alpbach Podgorica) i Bosne i Hercegovine (Inicijativna Grupa Alpbach Sarajevo – IGAS), okupljeni oko zajedničke ideje – da doprinesu razvoju regiona i položaju mladih u istom. Partneri projekta su sam europski Forum Alpbach, Danube Competence Center, te Univerzitet u Sarajevu.

Ovom prilikom, pozivamo sve zainteresovane mlade, studente, diplomce i predstavnike civilnog društva da popune aplikacioni formular, koji se može preuzeti na www.alpbach.org/en/sarajevo2014, te da svoje prijave pošalju do 20.04.2014. godine.

Više informacija o organizatorima, te samom događaju možete pronaći na web stranici www.alpbach.org/en/sarajevo2014. Ukoliko imate pitanja, pišite nam na sarajevo2014@alpbach.org, te info@igas.ba.

Za sve novosti pratite IGAS profile na društvenim mrežama FacebookTwitter i LinkedIN.